Financieel gezien zijn het barre tijden voor Capelle. Van de regering ontvangt de gemeente minder geld. Het college wil bovendien extra investeren in veiligheid en reserveert daarvoor geld. Ook de belofte voor gratis openbaar vervoer voor alle ouderen, ook die met een goed inkomen, kost de gemeente veel geld.

Kamelen
Eén van de maatregelen die het college wil nemen, is geen kamelenneuzen meer toelaten. Niet langer zachte neuzen met daarachter grote dieren. Ofwel geen eenmalig geld meer voor projecten waarvoor de kans bestaat dat ze structureel geld gaan kosten. Maar is een kamelenneus nu werkelijk zo’n gevaar? Het dier dat er achter zit kan door zijn vetbult juist heel goed barre tijden doorstaan. Nieuwe projecten die tijdelijk beginnen, kunnen even zo goed een buffer zijn in slechte tijden en zorgen dat een neerwaartse spiraal ombuigt.
Ook het achterwerk van de kameel wil het college niet. Dat is niet de aantrekkelijke kant van een kameel als je dat vergelijkt met de zachte neus. Hier geldt dat ook de achterkant aan de hele kameel vastzit en dat die kameel allerlei goede eigenschappen heeft. Die wijs je ook af als je de achterkant afwijst. Dat het Rijk stopt met de financiering van een aantal zaken, is iets dat bij die achterkant hoort. Het college wil de financiering in dat geval niet overnemen of stopt ook met zijn deel van de financiering. Net als met de neuzen zou het college moeten kijken wat er wegvalt. Hoe belangrijk is dat voor Capelle? Het college vindt dat anderen de problemen dan maar moeten oplossen. Nergens blijkt uit dat het college kijkt of er anderen zijn die essentiële taken over kunnen of willen nemen. Het gevaar dreigt dat zo waardevolle kamelen verdwijnen.
Van de vetbulten van kamelen kunnen we iets leren. Die bulten groeien aan in goede tijden en slinken in slechte tijden. GroenLinks vindt dat de gemeente als overheid zo ook met haar geld om moet gaan. Als het economisch niet zo goed gaat, zou de gemeente juist extra moet investeren om te zorgen dat Capelle goed blijft draaien. Door nu het spaarpotje van de gemeente voor een deel te gebruiken, kun je mensen een steuntje in de rug geven. Of kun je een aantal bezuinigingen niet of later doen. Daarmee helpt de gemeente de economie er bovenop te komen. Op het moment dat de economie weer beter draait, moet de gemeente weer sparen.

De selectie
Naar de mening van GroenLinks zou je zorgvuldig kamelen moeten selecteren. Met welke kamelen kun je de barre financiële woestijn door trekken, op zoek naar vruchtbare plekken en wachtend op betere tijden?
GroenLinks vindt dat je eerst moet kijken welke doelen je als gemeentebestuur wilt bereiken. Vervolgens moet je kijken hoe je die doelen het beste bereikt. Zo komt er vanzelf een lijstje met hoe effectief maatregelen zijn. De minst effectieve maatregelen kun je dan schrappen. Zo kom je ook achter nieuwe maatregelen die heel effectief zijn en misschien juist geld opleveren. Wij hebben niet kunnen ontdekken dat het college zo te werk is gegaan. Het lijkt er meer op dat het college eerst een rekensommetje heeft gemaakt. Zeker omdat de maatschappelijke gevolgen van de bezuinigingsvoorstellen nog niet duidelijk zijn. Ook heeft het college nog niet met maatschappelijke organisaties gesproken.

Het college geeft aan dat het bij de bezuinigingen drie principes heeft gehanteerd. Daarom hebben wij die als meetlat voor de bezuinigingsvoorstellen gebruikt. Omdat wij er niet uitkwamen, hebben wij daar het college ook vragen over gesteld. Ook de antwoorden geven ons geen duidelijkheid in hoeverre de bezuinigingsvoorstellen aan de meeste van deze principes voldoen.
Principe 1 is dat Capellenaren moeten kunnen blijven rekenen op steun van de gemeente als zij dat echt nodig hebben. Verschillende maatregelen zullen juist of zeker ook mensen die onze steun echt nodig hebben treffen. Bijvoorbeeld het versoberen van de bijzondere bijstand en het beperken van de verkrijgbaarheid van voorzieningen van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Maar bijvoorbeeld ook het stoppen met lokaal onderwijsbeleid. Uit niets blijkt bijvoorbeeld compensatie.
Principe 2 is dat de gemeentelijke belastingen en heffingen niet extra omhoog gaan. Aan dat principe voldoen de bezuinigingsvoorstellen. Dat neemt niet weg dat de gemeentelijke lasten op een aantal punten aanzienlijk stijgen, bijvoorbeeld door het versoberen van de voorzieningen voor de Wmo.
Principe 3 is dat het college wil blijven investeren in de toekomst van een leefbare stad. Voor ons was de vraag wat dat inhoudt, maar helaas kregen we daarop geen antwoord van het college. Zoals hieronder zal blijken, maken wij ons op een aantal punten zorgen of de bezuinigingsvoorstellen van het college wel goed zijn voor een leefbare stad.
Het college stelt verder voor om de lasten zo eerlijk mogelijk te verdelen. Zoals wij dat begrijpen is dat vooral ‘gelijk’ verdelen. Uit de voorstellen zoals die bij ons bekend zijn, maken wij niet op dat de zwaarste schouders de zwaarste lasten dragen. Dat zouden wij écht eerlijk vinden.

De karavaan
De kamelen die GroenLinks in de karavaan mee wil nemen, zijn:

Kameel 1 - het bestuur
Als het goed is, is dit de leider van de karavaan, die de weg weet. De raad die de kaders vaststelt, de koers bepaalt en het college dat uitvoert. De kameel ook die goed let op de andere kamelen en doet wat goed voor hen is.
Van belang is dat er goed wordt samengewerkt. Binnen de raad, binnen het college en tussen de raad en het college. Daarom dienen we bij de Najaarsnota en de bezuinigingen een motie en een amendement daarover in. Maar ook is belangrijk dat het bestuur goed samenwerkt met maatschappelijke organisaties en burgers.
GroenLinks zit niet in het college, dus dat wij over een aantal zaken heel anders denken, is logisch. Wij hebben gezocht naar een constructieve vorm om duidelijk te maken wat wij belangrijk vinden. Dat zijn moties die het college de mogelijkheid geven onze wensen zo goed mogelijk in te passen in zijn eigen plannen.
Met het college zijn wij het eens wat betreft het zoeken van samenwerking met andere gemeenten. Dat Capelle ook haar rol heeft in de regio vinden wij erg belangrijk.

Kameel 2 - de mensen
GroenLinks vindt dat de gemeente mensen een werkelijke steun in de rug moet geven. Niet alleen als het echt nodig is, maar ook door met voorzieningen er voor te zorgen dat mensen zich goed kunnen ontplooien en zelfstandig kunnen blijven. Zo kan de gemeente voorkómen dat mensen steun echt nodig hebben.
Grote zorgen maken wij ons dan ook over de voorstellen van het college wat betreft onder andere de bijzondere bijstand, Wmo, lokaal onderwijsbeleid, buurtmoeders en integratie. Maar ook bijvoorbeeld over de plannen voor de bibliotheek en het muziekonderwijs.

Burgers mogen meer aangesproken worden op hun verantwoordelijkheid. Daarover zijn wij het eens met het college. Wel of niet verantwoordelijkheid nemen, heeft te maken met cultuur en die verander je niet van het ene op het andere moment. Het beroep dat het college op diverse punten doet op vrijwilligers vinden wij daarom ook veel te optimistisch. Zeker omdat het college de ondersteuning van vrijwilligers vermindert.
Ook vinden wij het gewenst dat de wijken meer verantwoordelijkheid krijgen. Dat past bij het vergroten van de eigen verantwoordelijkheid. Wij vinden dat het college de verantwoordelijkheid van de wijken nog verder door mag voeren.

Wij betreuren het dat het college suggereert dat mensen in sociale woningen problemen veroorzaken. Naar onze mening moet een gemeentebestuur uiterst terughoudend zijn groepen mensen in een hokje te duwen. Wij vinden dat iedereen, ongeacht zijn positie en woning zich welkom en thuis moet voelen in Capelle. Waar problemen ontstaan moet je die per situatie oplossen.
Het lijkt alsof het college in zijn werkprogramma bij ‘Capelle in balans’ niet echt een beschermende arm wil slaan om mensen in sociale woningen. Waar het college wel een arm om wil slaan, is veiligheid. Het streven op dat punt kan niet hoog genoeg zijn. Wij vragen ons af of al die extra aandacht zijn rendement op zal brengen. En ook of die beschermende arm hier juist niet averechts werkt. Mensen kunnen door die grote aandacht voor veiligheid juist ook het gevoel krijgen dat Capelle dan kennelijk wel onveilig moet zijn.

Kameel 3 - de ruimte
Ruimte is schaars in Capelle. GroenLinks vindt dat we daar duurzaam mee om moeten gaan. Behalve een enkele zin komen duurzaamheid en groen nauwelijks voor in het collegewerkprogramma. Het college wil op het onderhoud van het groen bezuinigen. Dat hoeft voor ons geen probleem te zijn op het moment dat tegelijk de ecologische kwaliteit toeneemt. Beide kunnen hand in hand gaan. Zorgen hebben wij wel over de ongewisse toekomst van de kinderboerderij en de milieueducatie.
Ook wat betreft mobiliteit moet je duurzaam met de ruimte omgaan. GroenLinks vindt dat stimuleren van de fiets en reguleren van het parkeren in dat beleid passen. Openbaar vervoer en de fiets moeten ook belangrijk zijn bij de verbinding naar de Krimpenerwaard.
Voor veel woningen in Capelle breekt de tijd aan dat zij of een grondige renovatie nodig hebben, of hun tijd hebben gehad. Herstructurering zal dus nodig zijn, maar is voor ons in de eerste plaats renovatie en verbeteren, niet direct sloop. Wat betreft aantallen sociale woningen is wat ons betreft niet leidend hoe dat in aangrenzende gemeenten is, maar hoe dat past bij de ontwikkelingsfase en de omvang van Capelle. Ook mensen in sociale woningbouw horen er wat ons betreft helemaal bij.


Volgens GroenLinks is Capelle met een karavaan van drie kamelen met deze eigenschappen goed toegerust om de barre financiële woestijn te doorkruisen op weg naar een goede toekomst.