Dit najaar waren er veel alarmerende berichten over de ontwikkeling van het klimaat en de biodiversiteit. Record temperaturen van 38˚C boven de poolcirkel in Siberië en smeltend ijs op de noordpool en Groenland. Warmterecords in Nederland. Het planbureau voor de Leefomgeving en de Raad van State waarschuwden dat het kabinet de doelen niet gaat halen. En dit terwijl de Europese Unie oproept om de doelstelling te verhogen van 49% naar 55% CO2-reductie in 2030. Daartoe moeten 220 miljoen gebouwen worden geïsoleerd. Het Europees parlement – de Groenen voorop – wil zelfs naar 60%. Dit is nodig om te voorkomen dat de zeespiegel zover stijgt dat Capelle aan den IJssel, dat nu al 5 m. onder de zeespiegel ligt, kopje onder te laten gaan.
Aan de Dorpsstraat is onlangs een standbeeld van Johan van Veen geplaatst, de ingenieur van Rijkswaterstaat die al 20 jaar had gewaarschuwd voor de watersnoodramp van 1953 en de bedenker van het Deltaplan, waarvan de Algera stormvloedkering als eerste werd gebouwd. Dankzij kordaat optreden van de burgemeester van Nieuwerkerk aan den IJssel kon een overstroming van Capelle en een groot deel van Zuid Holland op het nippertje worden voorkomen. Maar de waarschuwing die daarvan uitgaat is aan dit college niet besteed, terwijl het standbeeld pal naast de woning van de burgemeester staat.
Terwijl Rotterdam en Den Haag de vrijkomende gelden uit de verkoop van Eneco gebruiken voor duurzaamheid, wil het college van B&W zelfs een in 2018 aangenomen motie tot instellen van een duurzaamheidsfonds niet uitvoeren. De gemeente blijft in de ontkenningsfase hangen van haar rol in de klimaat- en milieucrisis. Door falend afvalbeleid laat Capelle veel restafval verbranden en stijgen de kosten, die de gemeente uit Eneco-geld wilde betalen om niet in de rode cijfers terecht te komen of de afvalbijdrage te hoeven verhogen. Eerdere voorstellen van GroenLinks om het afvalbewustzijn van de inwoners te verhogen door afvalverpakkingen van plastic, metaal of drankenkarton (pmd) op te halen met ondergrondse containers weigerde de wethouder serieus te nemen. Een voorstel van de SGP om dan maar te laten betalen voor het weggooien van restafval (diftar) is aangehouden tot de evaluatie van het afval-actieplan medio volgend jaar.