De begroting van de gemeente voor 2020 bevat weinig nieuws. Wel wordt ruimte gezien voor het verhogen van de kwaliteit van de buitenruimte – gelet op alle brandnetels en de toestand van het Schollebos geen overbodige luxe – maar een concreet voorstel ontbreekt. Daarnaast blijven de lage doelstellingen voor woningisolatie en afvalscheiding GroenLinks een doorn in het oog. De ellende voor de bewoners van De Hoven die geen vervangende woonruimte krijgen bij de sloop toont aan dat de gemeente ook met dit beleid het spoor bijster is.
Het is al bijna 2 jaar geleden dat een deel van het Schollebos omwoei. Onderzoek leverde een waslijst aan problemen op die met spoed moeten worden aangepakt. Ook de bezuinigingen op het groenonderhoud door het vorige stadsbestuur eist zijn tol: meer brandnetels en minder bloemen voor insecten, doordat het maaisel niet meer wordt afgevoerd. Dat de gemeente nu ruimte ziet voor verhoging van de kwaliteit is een hele vooruitgang. Nu nog een concreet voorstel.
Een eerdere motie van GroenLinks voor het versnellen van de isolatie van woningen door gerichte stimuleringsmaatregelen kreeg geen steun van Leefbaar Capelle en de VVD. Bewoners gaan daardoor onnodig veel betalen voor hun stookkosten. Ook worden de doelstellingen van Parijs zo in 2050 niet gehaald. En dit terwijl woningisolatie een onbetwist effectieve maatregel is, ook voor de portemonnee. GroenLinks pleit voor het versnellen van de isolatie, zodat die in 2030 op orde is. Daarna hebben we nog de handen vol aan het installeren van alternatieve warmtebronnen, om in 2050 van het gas af te zijn.
In 2018 is de gemeente gestopt met het ophalen van plastic huisvuil, die toen weer bij het restafval mocht. De nascheiding heeft inderdaad tot een hoger scheidingspercentage geleid in de hoogbouw, waar dat lastiger is dan bij eengezinswoningen. Maar sindsdien blijft het op 56% steken, waardoor de gemeente de doelstelling van 75% in 2020 niet gaat halen. Door het plastic weer op te halen in laagbouw buurten kunnen we al veel verder komen. Ook voor de hoogbouw heeft GroenLinks voorstellen ingediend, maar daarover moet het gesprek nog gaan beginnen.
Veel bewoners van De Hoven dreigen uit hun huis gezet te worden omdat ze geen vast contract konden krijgen, ook niet na 7 jaar tijdelijke huur. De gemeente had gedacht dit complex goedkope woningen te kunnen slopen op basis van een regionaal onderzoeksrapport, dat ervan uit gaat dat iedereen qua woonlasten volgens de norm woont. Dat was nog nooit zo en kan ook niet zomaar omdat een woning ook in andere opzichten moet passen. Omdat ook in Rotterdam op basis van dit rapport massaal gesloopt wordt konden de bewoners zelf ook geen ander huis vinden. Ondertussen laat de gemeente op de locatie aan de Kanaalweg koophuizen bouwen van 3,5 ton tot 1 miljoen. Het is maar wat je belangrijk vindt.