De verkiezingen staan voor de deur en vandaag is de beurt aan onze lijsttrekker Elbert Raadsen om zich voor te stellen. Elbert is iemand die trouw blijft aan zijn principes en beloften. Ook is Elbert in het verleden door zijn inzet bij het Energie Collectief Capelle bezig geweest met het verduurzamen van Capelle aan den IJssel.

Analytisch, oplossingsgericht en pragmatisch komen als eerste in mij op om mijzelf te typeren. Ik ben altijd op zoek naar medestanders om een doel te realiseren en sta open voor andere inzichten en oplossingen, maar blijf trouw aan principes en beloften. Als ik mogelijkheden zie om iets te realiseren wat belangrijk is geef ik niet gauw op. Maar als er iets niet klopt zal ik niet schromen om dat te zeggen. 

Mijn politieke belangstelling ontlook aan het begin van mijn opleiding bouwkunde. Het was net Parijs mei 1968 geweest en de studentenrevolte sloeg over naar vele Europese steden. Mijn kritische houding naar onze maatschappij, die gestoeld is op de vrije marktideologie, is er sindsdien niet minder om geworden. In mijn werk, zowel bij de lokale als de landelijke overheid, heb ik zowel succes als falen van de overheid gezien. De oplossing ligt voor mij dan ook niet in een keus tussen of een combinatie van beide. Zelforganisatie waarin iedereen kan meedoen met zijn of haar talenten en leren van theorie en praktijk zijn voor mij kernbegrippen in een toekomstige maatschappij. Voorbeelden hiervan zien we nu al bij de opkomende energiecoöperaties. Wie het niet kan bijbenen verdient onze steun.

Voor de komende 4 jaar komen mijn opleiding bouwkunde en de al sinds de middelbare school bestaande interesse in natuur(kunde) goed van pas. Om de klimaatdoelen van Parijs 2015 te halen moeten onze woningen, kantoren. winkels en scholen klimaatneutraal worden. Als vrijwillig adviseur bij het Energie Collectief Capelle (ECC) heb ik zowel kansen als beperkingen gezien. Hoewel het ECC in vergelijking met soortgelijke projecten elders heel goed scoort, gaat het nog lang niet hard genoeg. Veel meer inzet van iedereen en onconventionele maatregelen zijn nodig om op tijd de eindstreep te halen. Ongeveer één kwart van de uitstoot van CO2 van een huishouden bestaat uit onze aardgas CV.

Ik ben nooit met de auto naar mijn werk of de stad gegaan. Naar Rotterdam altijd op de fiets en naar Den Haag met de trein vanaf Rotterdam Centraal. Maar dat kunnen veel meer mensen. Aanleg van fietssnelwegen, verbreding van doorgaande fietsroutes (naar school), zodat e-bikes veilig kunnen inhalen, voorrang bij twee keer linksaf, betere parkeervoorzieningen en nog veel meer maatregelen kunnen de automobilist verleiden tot deze gezonde en milieubewuste manier van reizen. Ook hier valt veel te winnen, want aan autoverkeer gaat nog eens zoveel CO2 de lucht in.

Vlees eet ik nog maar af en toe. Er zijn zoveel heerlijke veganistische gerechten! Scheelt ook weer veel broeikasgassen. Plastic afval probeer ik zoveel mogelijk te vermijden. Maar wat er toch is breng ik nog steeds naar de plasticafval container, ondanks dat de gemeente het niet meer apart van de lantarenpaal ophaalt. Kortom, ik ben een echte GroenLinkser.

-Elbert Raadsen-