Donderdag 7 juni is in het KinderLab het coalitieakkoord van het nieuwe college gepresenteerd. Het akkoord laat veel in het ongewisse en is weinig concreet. De GroenLinks fractie heeft het akkoord aandachtig gelezen en ons valt een aantal dingen op.
Allereerst zijn wij verbaasd over het duurzaamheidsbeleid in het akkoord. In de campagnetijd was dit voor veel partijen een speerpunt en er heerste een sentiment dat we de spreekwoordelijke koe bij de horens zouden gaan vatten. Ook de titel van het akkoord: “Met het oog op morgen” deed dit vermoeden.
Helaas is dat niet het geval, het enige wat er in het akkoord over duurzaamheid gezegd word is dat er geld wordt vrijgemaakt en dat het koersdocument duurzaamheid de leidraad zal zijn voor het beleid en dat er geen nieuwe windmolens geplaatst zullen worden. Dit tweede is iconisch voor de ambities van het college op het gebied van duurzaamheid. Een mogelijke bron van duurzame energie wordt uitgesloten. Ook over problemen als fijnstofoverlast wordt met geen woord gerept.
Het coalitieakkoord vermeldt alleen dat het koersdocument leidraad is met het genoemde budget. Meer geld wil deze coalitie daar niet voor uittrekken. Bij het doel om de lasten voor de burgers laag te houden had ook gekeken kunnen worden naar de stijgende gasprijs en wat dat voor de bewoners betekent. Meer investeren in duurzaamheid, zelf als dat tot een verhoging van de gemeentelijke lasten leidt, zal per saldo goedkoper voor de bewoners uitpakken. Het beschikbare budget voor het 'Denk-en-doe-mee-fonds' is bijna dubbele van dat voor de duurzaamheid. Als bewoners uit dit fonds middelen aanvragen voor de verduurzaming van hun buurt, bijvoorbeeld voor aanvullend advies bij verduurzaming van hun woning, kan er misschien toch nog meer gerealiseerd worden.
Op het gebied van vervoer zijn wij blij om te zien dat in het coalitieakkoord wordt erkend dat de wijken onderling met het openbaar vervoer slecht bereikbaar zijn. Het college vindt het belangrijk dat er een “creatieve oplossing” moet komen. Dat zal waarschijnlijk in de vorm van vrijwilligerswerk gaan. GroenLinks is echter van mening dat er niet gezocht wordt naar de beste oplossing, maar naar de goedkoopste. Vrijwilligers hoef je immers niet te betalen. In het kader van duurzaam vervoer vinden wij dat er kwalitatief goed en frequent openbaar vervoer moet zijn tussen de wijken.
Het aanstaande college zegt goed onderwijs te willen, maar rept met geen woord over het verbeteren van de relatie met de stichting BLICK op onderwijs. Het wil verder graag dat vraag en aanbod op de arbeidsmarkt beter op elkaar aansluiten, maar laat het aan het onderwijs en het Capels bedrijfsleven over. Het college wil de methode 'De vreedzame wijk' verder uitbreiden, met steun van scholen, partners en bewoners, zonder daar een bedrag bij te noemen.
Er wordt gesteld dat onze “Hollandse tradities” in stand gehouden moeten worden als Sinterklaas en Koningsdag. Wij als GroenLinks hechten natuurlijk ook veel waarde aan deze tradities alleen zijn wij wel van mening dat we met de blik van 2018 naar deze tradities moeten kijken en zo nodig aan moeten passen aan het tijdperk waarin wij leven. Voor racisme is namelijk geen plek.
Op het gebied van wonen zegt de coalitie aandacht te hebben voor starters, alleenstaanden en senioren. Terwijl algemeen bekend is dat starters niet aan een woning kunnen komen door een groot tekort aan betaalbare woningen wil de coalitie het percentage sociale woningvoorraad nog verder laten dalen. Dat gaat trouwens toch al gebeuren door de huidige prijsstijgingen op de huur- en koopwoningmarkt en de geplande sloop van sociale huurwoningen in de Hoven. Concrete maatregelen hoe de genoemde doelen bereikt worden blijven beperkt tot de transformatie van Rivium.
Ook kiest dit nieuwe college ervoor om de Rotterdamwet uit te breiden, door dit selectieve woningbeleid zullen er nog meer mensen buiten de boot vallen. Pijnlijk is ook nog dat het beoogde resultaat van de wet, het verbeteren van de leefbaarheid in de wijken, nog niet wetenschappelijk is bewezen. GroenLinks vindt daarom ook dat we af moeten van deze wet.
Op het gebied van veiligheid wil de coalitie de veiligheidsbeleving verbeteren. Daarvoor wordt onder andere meer cameratoezicht voorgesteld. Onderzoek van de rekenkamer heeft opgeleverd dat dat niet werkt. Het is de vraag of dat niet ook geldt voor de voorgestelde App voor slachtoffers van straatintimidatie en straatterreur.
De algemene indruk die GroenLinks heeft van het coalitieakkoord is dat het vrij vaag is, er worden veel wensen uitgesproken, maar de concrete uitlijning ontbreekt. Dit is geen toekomstvisie, maar een wensbeeld, dat geen realiteit wordt zonder concrete maatregelen. Die zijn in het akkoord echter nauwelijks te bekennen. De genoemde punten 'krijgen meer aandacht,' 'worden onderzocht,' 'er is een verdere doorontwikkeling voor noodzakelijk,' 'we werken eraan,' 'er wordt op ingezet,' 'er worden drempels weggenomen,' 'we gaan ervoor,' of 'houden we in ere.' Een visie met het oog op morgen in een coalitieakkoord had toch tenminste de belangrijkste bestaande en te verwachten problemen moeten benoemen en hoe deze aan te pakken.