Het college heeft de eindbalans over de afgelopen vier jaar opgesteld. Het resultaat is een lijvig boekwerk met de visie van het college. De omvang doet vermoeden dat er veel is gebeurd de afgelopen periode. Gelukkig relativeert het college dat zelf al. Terecht merkt het college op dat de realisatie van een aantal zaken meer dan vier jaar in beslag neemt. Blijft wel steeds de vraag hoe dat komt.
Er zijn successen en tegenslagen. Niet verwonderlijk dat GroenLinks daar anders over denkt dan het college.

Een aantal belangrijke punten:

Via de Jeugdraad is de jeugd bij het beleid betrokken, maar de raad praat toch nog meestal over jeugdoverlast of bedreigingen voor de jeugd in plaats van kansen voor en door de jeugd.
De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) is gaan draaien, een grote klus. Maar de uitvoering van de Wmo beperkt zich nu vooral tot de zorg terwijl er nog diverse andere prestatievelden zijn. Hoog tijd dus om ook die bij de kop te pakken. Als voormalige groeikern met een veranderende samenleving heeft Capelle dat ook hard nodig. Wel jammer dat, ondanks het feit dat Capelle niet weet hoeveel geld voor de Wmo er de komende jaren van het Rijk komt de raad de buffer heeft verkleind.
In de eindbalans is het college enthousiast over de bereikte resultaten bij de muziekschool. GroenLinks is daar veel minder enthousiast over. Vele kinderen zaten lange tijd zonder muziekles, het aantal leerlingen waarvan we weten dat die geregeld muziekles volgen is beduidend kleiner dan voor het opheffen van de Capelse muziekschool.

Capelle heeft zich keurig van de woningbouwtaak gekweten. Maar het bouwen ging niet zonder discussie. Er kwam een denkpauze die leidde tot de uitspraak dat 65.000 inwoners niet langer een heilig uitgangspunt is. De werkgroep Denkpauze kwam met drie scenario's. Het college volgde zijn eigen plan, stelde ook scenario's op en kwam met de aanbeveling voor een scenario dat in ieder geval in de ogen van GroenLinks sterk leek op de oorspronkelijke plannen. De uitkomst is zo meer terug bij af dan een stap voorwaarts.
Het milieu kwam deze periode volop in de belangstelling. Capelle kreeg een nieuw milieubeleidsplan met grote ambitie. Maar nog voordat het werd vastgesteld, werd het bedrag voor het milieu al verminderd. Het plan bevat zichtbare projecten als vegetatiedaken, maar ook projecten die grotendeels papier zullen blijven omdat er te weinig geld zal zijn voor de uitvoering.
Vorig jaar en dit jaar is het groen in een aantal wijken aangepakt om het een bepaalde themakleur te geven. Maar wat is het samenhangende beleid voor het groen voor de toekomst? Het college kondigde aan met een overkoepelende groenvisie te komen, maar die is tot op de dag van vandaag niet verschenen.

Capelle heeft de inspraak geregeld en wethouder Van den Heuvel spreekt nu zelfs over beginspraak. Maar kregen de bewoners op tijd de mogelijkheid hun zegje te doen en hebben zij ervaren dat de gemeente naar hen luistert? Deze periode waren er diverse voorbeelden dat bewoners daar niet tevreden over waren. Bijvoorbeeld over de Reviustoren, over sportpark Schenkel. En is de informatieavond voor bewoners over Couwenhoek van 25 januari een voorbeeld van beginspraak? De raad praat inmiddels al bijna een jaar over dit plan! De bewoners vonden - terecht - dat zij veel te laat zijn geïnformeerd. Laat staan dat er sprake was van meedenken vanaf de start van de plannen.
Het college gaat prat op een gedegen financieel beleid, maar Capelle is voor de inkomsten nog steeds afhankelijk van woningbouw. Dat is gevaarlijk voor een gemeente die tot de grenzen vol is gebouwd. Het roer moet echt om.

Hoe de eindbalans van deze periode er uitziet, is dus maar door welke bril je kijkt. Wil een eindbalans bestuurlijk zinvol zijn, dan moet die objectief gemaakt zijn. Dan moeten er gegevens en doelen van de beginperiode zijn die te vergelijken zijn met de stand van zaken nu. Dat is anders dan in de bespiegelingen van diverse portefeuillehouders gebeurt, hoe waardevol die op zich ook zijn. Dan moeten ook gegevens gewogen worden.
Hier zou een taak voor de onafhankelijke Rekenkamer liggen om de eindbalans te toetsen. Daardoor zou de eindbalans een grotere objectiviteit hebben en niet alleen een terugblik van het huidige college zijn, maar vooral ook een document dat de stand van zaken goed weergeeft en een goede basis is voor de collegeonderhandelingen.
Met de gekleurde eindbalans die er nu ligt, kan GroenLinks niet veel. Voor ons is het daarom een document dat wij ter kennisname aannemen.

Irja Verweijen
fractievoorzitter