Geacht college,

Het heeft de afgelopen dagen flink gevroren, wat op de stoepen door heel Capelle heen flink te merken is. De Capelse stoepen zijn namelijk spekglad. De afgelopen dagen zijn er veel Capellenaren schuifelend over de stoepen door Capelle gegaan, uit angst om uit te glijden. Helaas kon dat uitglijden lang niet in ieders geval voorkomen worden en heeft de gladheid flink gevaarlijke situaties opgeleverd.

Het staat voorop dat iedere Capellenaar die gebruik wil maken van de stoepen, hinder ondervindt van deze gladheid. Het gevaar van de niet-gestrooide stoepen bestaat voor iedereen. Wij willen hiernaast graag het bestaan van gendersensitief beleid aanhalen, door middel van een Zweeds voorbeeld van een soortgelijke situatie als die in Capelle.

In Zweden wordt sinds enkele jaren de manier waarop lokale overheden sneeuwschuiven onderworpen aan een genderanalyse. Deze genderanalyse liet zien dat wegen eerder werden vrijgemaakt dan stoepen. Deze beslissing bleek nadelig te zijn voor vrouwen. Over het algemeen maakten vrouwen (met name alleenstaande vrouwen) vaker gebruik van stoepen, fietspaden en openbaar vervoer en mannen maakten vaker gebruik van de wegen. Deze beperkte mobiliteit dient minder ongelijk verdeelt te zijn. Zweden experimenteert met gendersensitief sneeuwschuiven. Stoepen en fietspaden worden vrijgemaakt en er wordt extra aandacht gegeven aan sneeuwschuiven rondom scholen.

Het is daarbij niet het doel de genderverschillen te benadrukken of te stereotyperen, maar het is zo dat beleid soms onbedoeld positiever kan uitpakken voor de ene groep dan voor de andere groep. Gendersensitief beleid erkent dat mannen en vrouwen momenteel nog verschillende rollen toegeschreven krijgen in de samenleving.

Naar aanleiding van het bovenstaande heeft GroenLinks de volgende vragen aan het college betreft het strooibeleid:

  1. Erkent het college dat de gladheid van de stoepen kan leiden tot ongevallen met ernstige gevolgen van dien (ouderen die door uitglijden botbreuken kunnen oplopen) en ziet het college dat met het strooien van de stoepen dit soort ongevallen voorkomen kunnen worden?
  2. Is het college bereid opnieuw naar het Capelse strooibeleid te kijken en daarbij het voorbeeld van het Zweedse sneeuwschuifbeleid te volgen? Waarom wel en waarom niet?

Een aantal punten, zoals plekken rondom de Koperwiek en het Pier Panderplein, waren de afgelopen week net een ijsbaan. Dit is een jaarlijks terugkerend probleem en zorgt voor heel gevaarlijke situaties.

  1. Is het college het met ons eens dat op deze punten, waar veel mensen samenkomen om bijvoorbeeld boodschappen te doen, de gemeente een verantwoordelijkheid heeft om deze plekken volledig (of zoveel mogelijk en niet alleen smalle ijsvrije paadjes) ijsvrij te houden om zo gevaarlijke situaties te voorkomen? Waarom wel en waarom niet?
  2. Vindt het college gezien het bovenstaande dat de gemeente op dit moment genoeg doet om de stoepen ijsvrij te houden en gevaarlijke situaties te voorkomen? Waarom wel en waarom niet?
  3. Hoe gaat het college ervoor zorgen dat dit soort punten in het vervolg ijsvrij blijven?
  4. Wat gaat het college doen om in het vervolg de stoepen ijsvrij te houden om zo de veiligheid van de Capellenaren te waarborgen?

Namens de fractie van GroenLinks Capelle,

Sienna Roos