De rechter vindt dat drie gemeenten in Zeeland te ver gaan bij de tegenprestaties die zij van mensen met een uitkering vragen. De fracties van GroenLinks in Capelle en Krimpen willen weten of dat ook voor mensen met een uitkering in Capelle en Krimpen geldt.

De gemeenten Vlissingen, Veere en Middelburg zijn door de rechter op de vingers getikt vanwege de tegenprestatie die zij van een uitkeringsgerechtigde vroegen. De rechter vond dat verzuimd was te omschrijven welke werkzaamheden de betrokkene zou moeten verrichten. De rechter vond ook dat de 32 uur die de man zou moeten werken teveel is als tegenprestatie voor een uitkering. Bovendien hadden de gemeenten te weinig rekening gehouden met de leeftijd, opleiding en werkervaring van de betrokkene.

Burgerraadslid Peter Ras in Capelle: “We willen graag weten hoe dit in Capelle is geregeld. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat mensen met een uitkering werk gaan doen dat voorheen door betaalde arbeidskrachten werd verricht. Dan gaan we nog meer werklozen krijgen die dan ook weer een tegenprestatie moeten leveren etc. Ook in Krimpen aan den IJssel stelt GroenLinks vragen aan het college. Raadslid At Zweers: “We hebben niets tegen een bepaalde tegenprestatie maar de zorgvuldigheid moet wel voorop staan”.

GroenLinks roept uitkeringsgerechtigden op om het te melden wanneer zij een contract hebben moeten tekenen dat een groot aantal uren beslaat, de werkzaamheden niet expliciet omschrijft of wanneer zij werk moeten doen dat ver beneden hun opleidingsniveau ligt. Klachten kunnen gemeld worden via capelleaandenijssel@groenlinks.nl of krimpenaandenijssel@groenlinks.nl