De fractie van GroenLinks heeft het college van B & W vragen gesteld over de klimboom in de Noorse buurt in Capelle. GroenLinks wil van het college weten welke mogelijkheden er zijn om deze boom te behouden.

Eerder heeft GroenLinks al vragen gesteld over de ophogingen in de Noorse Buurt. GroenLinks wil nu meer weten, zeker omdat blijkt dat er nog steeds een kapvergunning is aangevraagd voor de klimboom in deze buurt. De actie van bewoners voor behoud van deze boom staat zelfs landelijk in het nieuws.

De fractie wil weten welke alternatieven het college voor het behoud van de boom heeft onderzocht. En waarom het college tot de slotsom is gekomen dat deze boom toch moet worden gekapt.
Deze zomer pleitte GroenLinks al voor het aanwijzen van zogenaamde buurtbomen. Dat zijn bomen die dienen als groene bakens in de buurt en soms ook als plek om elkaar te ontmoeten of als speelplaatsje. De klimboom in de Noorse buurt is zo'n buurtboom. GroenLinks vindt dat er in Capelle minimaal een (1) buurtboom per 20 tot 40 woningen moet zijn. Deze bomen moeten extra zorg krijgen en ruime "groene voeten". Zo zijn die bomen ook in de toekomst goed bestand tegen ophoging en vervanging van de riolering.

Behalve over de klimboom stelde de fractie ook vragen over de wijze waarop burgers betrokken zijn bij plannen die diep ingrijpen op hun directe leefomgeving. Zij wil weten of het college burgers eerder bij plannen voor bijvoorbeeld ophoging van gebieden en kappen van bomen wil betrekken. GroenLinks pleit er voor dat burgers vanaf de start tot de uitvoering van de plannen kunnen meepraten en liefst zelfs meebeslissen.