De grootste opgaven voor Capelle liggen in het isoleren van de woningvoorraad en de uitrol van een warmtenet, bij voorkeur vóór 2030. Beide projecten zijn gebaat bij een grootschalige aanpak. Het huidig beleid bij energiebesparing leunt echter grotendeels op vrijwilligers zoals energiecoaches en de buurtacties van het Energie Collectief Capelle (ECC). Hierbij wordt maar een beperkt resultaat bereikt. Bij een grootscheepse aanpak vanuit de gemeente, ondersteund met ontzorging van de bewoners en duidelijkheid wanneer welke buurt aangepakt gaat worden kunnen veel kosten worden bespaard en veel meer worden bereikt.

De uitrol van een warmtenet wordt bepleit in de Regionale Energie Strategie (RES). Bij de behandeling vond een meerderheid van de gemeenteraad van 31 mei onder aanvoering van Leefbaar Capelle en VVD dat de randvoorwaarde in de RES:” betaalbaarheid voor de (eind)gebruiker” niet ver genoeg ging. Men wilde de RES pas goed keuren na opname van het woord 'woonlastenneutraliteit.' Daaronder wordt verstaan dat de maandlasten van de lening voor de verbouwing niet hoger zijn dan het voordeel op de energierekening. Dat is echter een zeer beperkte invulling van betaalbaarheid. De prijs/kwaliteitsverhouding van woningen en de kosten van isolatie verschillen enorm per woning en voor veel bewoners zijn deze lasten nu al nauwelijks betaalbaar. Er zal veel meer moeten gebeuren om Nederland betaalbaar van het aardgas af te krijgen. Maar daarop wachten is niet verstandig.

B&W Capelle maken geen vaart met de ontwikkeling van het warmtenet. Voorstellen van GroenLinks om snel een openbaar net te maken waarop aanbieders en afnemers vrij kunnen aansluiten, zoals bij het huidige elektriciteits- en gasnet werden afgewezen. Onderlinge concurrentie tussen aanbieders van duurzame warmte en aanleg van het net vormen de beste garantie voor de laagste prijs. Verder zijn de Capellenaren gebaat bij snelle duidelijkheid. Wat moet je doen als de CV-ketel is versleten? Waarop kan de bouwer van nieuwe woningen rekenen? Wie nu investeert in andere oplossingen wil die eerst afgeschreven hebben voordat een aansluiting op het warmtenet wordt overwogen. Hoe langer je daarmee wacht, hoe kleiner de businesscase en hoe hoger de kosten. Het antwoord op de vraag naar de toekomstbestendige besteding van de Eneco-gelden hoeft niet moeilijk te zijn.