De fractie van GroenLinks in Capelle is verheugd dat het college eindelijk met het lang verwachte fietsplan is gekomen. De fractie heeft al jaren gepleit voor het stimuleren van het fietsen. Tegelijkertijd vindt GroenLinks dat het doel dat het college zich stelt mager is.
GroenLinks is de afgelopen raadsperiode onder andere gekomen met het voorstel mee te doen aan de Fietsbalans. Dat is een onderzoek naar het fietsklimaat in gemeenten. Capelle heeft daar nu voor het eerst aan meegedaan en de uitkomsten daarvan vormen de basis van het Fietsplan dat nu is verschenen. Ook lanceerde de fractie een eigen fietsplan – 10 voor de Fiets – en stelde samen met de Christenunie voor veel meer en betere fietsparkeervoorzieningen in de vorm van zogenaamde fietsnietjes aan te brengen. In september zijn de eerste nietjes geplaatst bij De Koperwiek en de raad heeft al geld beschikbaar gesteld voor nog eens 200 nietjes.
Fractievoorzitter Irja Verweijen: “Na onze pleidooien voor een echt Capels fietsbeleid zijn wij blij dat er eindelijk een fietsplan voor Capelle ligt. Dat is een belangrijke stap op weg naar een gemeentelijk fietsbeleid. Tegelijkertijd zijn wij ook sceptisch over het huidige plan. Er staan vele goede maatregelen in om fietsen aantrekkelijker te maken. Bijvoorbeeld uiteindelijk alle fietsklemmen vervangen door de veel praktischer en veiliger fietsnietjes. Verder ontbrekende schakels in fietsroutes aanleggen en apart aandacht geven aan de fiets op de website van de gemeente. Wat wij missen is een stevige ambitie om het fietsen daadwerkelijk op de kaart te zetten. Het college wil dat het aandeel van het fietsverkeer van 26% in 2007 naar 29% in 2020 gaat. Dat betekent in dertien jaar tijd een groei van ongeveer 10 %, nog geen 1% per jaar. En het niveau in 2020 ligt dan nog ruim onder wat nu het gemiddelde is van vergelijkbare steden als Capelle. Dat is niet echt ambitieus. Waarom zou Capelle onder moeten doen voor andere steden? Zorgen maken wij ons verder over het feit dat er geen geld wordt uitgetrokken voor de uitvoering. Daardoor kan het plan gemakkelijk in de la verdwijnen. Ook over de financiering zal duidelijkheid moeten komen, voordat wij echt enthousiast kunnen worden over het plan."