Rond de kinderboerderij is commotie ontstaan. Het college wil de boerderij aan de ’s-Gravenweg van de hand doen. De zorginstelling die naast de kinderboerderij komt, moet de nieuwe eigenaar worden.

De laatste weken was dit uitgebreid in het nieuws. Ook de mogelijke gevolgen: personeel weg, geen natuureducatie meer en misschien de kinderboerderij ter ziele. Volgens het college zijn die geruchten niet juist en is het nog niet verder dan gesprekken met de zorginstelling.
Feit is wel dat op voorstel van het college de meerderheid van de raad vorig jaar heeft vastgesteld dat de kinderboerderij ruim € 300.000,- moet gaan bezuinigen. Zo gaat dat helaas, eerst het geld vastleggen en dan kijken of het wel kan. Want wat is er bijvoorbeeld nodig om een kinderboerderij te runnen? Hoe belangrijk vinden we het dat Capelle een kinderboerderij heeft? Die vragen zijn niet gesteld.

Het college heeft zichzelf eigenlijk een beetje met de rug tegen de muur geplaatst. Als de overname niet lukt, is er wel een gat in het bezuinigingsplan van ruim drie ton. Vreemd is het dat het college de kinderboerderij zo een speelbal laat zijn van het geld. Dat zou je toch niet verwachten van een college dat dierenwelzijn zo hoog in het vaandel heeft. Vol trots toonde de wethouder dierenwelzijn laatst de eerste “dierenpolitie” van Nederland. Of is het verschil dat je met dierenpolitie wel landelijk in het nieuws komt, maar met het sluiten van een kinderboerderij niet? Ook niet met het openhouden, trouwens.

De kinderboerderij is belangrijk voor het welzijn van dieren. Duizenden kinderen brengen er jaarlijks vergezeld van ouders of grootouders een bezoekje. Duizenden schoolkinderen volgen er natuurlessen. Voor dierenwelzijn is het belangrijk dat je weet wat je doet. Voorkomen is beter dan genezen. De kinderboerderij is voor veel kinderen de eerste en vaak ook de enige plek waar zij in contact komen met dieren. Daar leren zij iets over hoe je met een dier omgaat. Zo help je als gemeente mee aan het verbeteren van het dierenwelzijn. Maar kennelijk vindt het college dat geen kerntaak. Anderen moeten de kinderboerderij maar financieren. Naast de subsidie van de gemeente sponsoren particulieren en bedrijven de kinderboerderij al jaren volop. En waarom zou de gemeente de kinderboerderij niet sponsoren? Subsidie heet dat. Zeker in een gemeente als Capelle is dat niet meer dan logisch. Kinderen staan steeds verder van de natuur af, nog steeds verdwijnt in Capelle groen voor bebouwing en nog steeds raakt het groen meer en meer versnipperd.

Als het college dierenwelzijn en groen serieus neemt, is subsidie voor de kinderboerderij geen discussie.

Irja Verweijen
Fractievoorzitter GroenLinks