Lijsttrekkers: tegenprestatie OK maar dan passend!

De meeste Capelse lijsttrekkers vinden het belangrijk dat mensen in de bijstand passend werk krijgen als zij een tegenprestatie moeten doen. Dat bleek tijdens het Capelse lijsttrekkersdebat op 5 maart. Maar de praktijk is anders. GroenLinks roept de lijsttrekkers daarom op wat aan die tegenprestatie te doen.

Bij het lijsttrekkersdebat vroeg iemand uit het publiek of de lijsttrekkers 'takjes rapen in het Schollebos' passend werk vonden voor mensen met een bijstandsuitkering. De meeste lijsttrekkers vonden dat als mensen een tegenprestatie moeten leveren, dat dan niet iedereen 'takjes moet rapen in het Schollebos' .

Irja Verweijen, fractievoorzitter van GroenLinks: "GroenLinks vindt ook, dat  als mensen met een bijstandsuitkering voor de Stichting Capelle Werkt werken, hun opleiding bijvoorbeeld een rol moet spelen. Het doel van de stichting is onder andere mensen verder helpen. Maar laaggeschoold of ongeschoold werk doen, zoals 'takjes rapen' of papier prikken helpt iemand met een wat hogere opleiding niet verder. De ontwikkeling van iemands zijn cv staat dan stil en de kans is groot dat iemand gedemotiveerd raakt. Eigenlijk is dit werk een vorm van kapitaalvernietiging. De kosten die iemand, maar ook de maatschappij heeft geïnvesteerd in een opleiding gaan deels verloren."

Omdat GroenLinks vraagtekens had bij het werk dat mensen doen voor de Stichting Capelle Werkt, is de partij onlangs vragen gaan stellen. Irja Verweijen: "Uit de antwoorden blijkt dat bij de stichting de opleiding van mensen helemaal geen rol speelt. Eigenlijk het enige dat echt telt, is de afstand die iemand heeft tot de arbeidsmarkt. Dat is een nogal abstract begrip. Echte harde criteria om te bepalen wat die 'afstand tot de arbeidsmarkt' is, lijken er niet te zijn. Wat wel duidelijk is, is dat mensen bij de Stichting Capelle Werkt 'algemeen geaccepteerd werk' doen. Dat is een mooie omschrijving voor laaggeschoold en ongeschoold werk."

GroenLinks vindt dat lijsttrekkers nu wel makkelijk roepen dat mensen passend werk moeten krijgen. Irja Verweijen: "Lijsttrekkers die roepen dat mensen met een uitkering passend werk moeten doen, moeten dat waar kunnen maken. Voorlopig is de praktijk niet zo, dus er is werk aan de winkel voor de nieuwe raad."