Zoals u allen al heeft gezien hebben wij een motie aan u rondgestuurd betreft de partnerband met Jiashan, waarin wij aangeven deze te willen verbreken. Wij hebben besloten de motie in deze raad niet formeel in te dienen, omdat een aantal partijen heeft verzocht de evaluatie over de partnerband eerst in de commissie te bespreken. Hier stemmen wij mee in.

Desondanks, gezien de aandacht die dit onderwerp verdient, zal ik over het verbreken van de partnerband met Jiashan, nu toch mijn maiden speech gaan geven. Het sluit namelijk heel erg aan bij de waardes die ik in de raad wil brengen. Ik ben verkozen via voorkeurstemmen, en ben heel dankbaar dat ik hier nu mag staan. De reden dat ik de politiek in ben gegaan, is omdat ik graag het goede wil doen. Voor mij betekent dit idealistisch zijn, aandacht hebben voor anderen en compassie tonen. Verder kijken dan slechts economische belangen, eigen belangen of politiek gewin. Daarom ga ik dit onderwerp nu toch de aandacht geven die het verdient.

Ik zal daarom middels drie argumenten betogen, waarom het verbreken van de partnerband met Jiashan de juiste keuze is.

Mensenrechten

Ten eerste, worden er in China mensenrechten geschonden en wordt er genocide gepleegd op de Oeigoeren. In China worden de Oeigoeren opgepakt en vastgezet in strafkampen, waar ze worden mishandeld, uitgebuit en verkracht. Puur om de reden, dat zij een ander geloof hebben. En hierbij houdt het niet op, want ook de moslims die niet in een kamp zitten, krijgen te maken met mensenrechtenschendingen.

Deze realiteit in het achterhoofd houdend, verzoek ik u goed na te denken over deze zin: de gemeente Capelle aan den IJssel heeft op dit moment een economische partnerband met een gemeente in een land dat genocide pleegt.

Misschien is dit voor u een ver van mijn bed show, aangezien deze situatie zich helemaal in China afspeelt. Maar gelet op de internationale verweving en de ernst van deze situatie, kan niet meer gezegd worden dat wij hier niets mee te maken hebben. In dit geval, is wegkijken en niets doen, gewoon meedoen.

Politisering van de banden

Ten tweede, gaat het hier niet meer om een puur economische band. Misschien is dat wel onze insteek, maar niet meer de insteek van China. Wij denken enkel te maken te hebben met de lokale overheid van Jiashan, maar dat is niet zo. Het zit namelijk zo.

Alle relaties met partnergemeenten worden gecoördineerd en gestuurd door de vriendschapsassociatie Chinese People’s Association for Friendship with Foreign Countries. Deze presenteert zich als een ngo, maar wordt gesubsidieerd door de Chinese overheid. Ook bestaan er nauwe banden met de Chinese bestuurlijke top.

Voor China zijn economische middelen een manier om politieke macht te bereiken. Dit is ook te vinden in het ‘Dreigingsbeeld statelijke actoren’ 2021 van de Nederlandse veiligheidsdiensten. Hierin staat, ik citeer ‘China’s economische agenda is politiek gemotiveerd. Dit blijkt onder andere uit een scala aan economische middelen dat China inzet om politieke doelen te behalen en politieke druk of invloed uit te oefenen’.

Vergaren van data

Ten derde, wil de Chinese overheid met deze banden profiteren van de kennis van bepaalde Nederlandse topsectoren. Het gaat China dan ook om het vergaren van data voor eigen gewin. Dit is bijvoorbeeld te zien bij wetenschappelijke studies, waarin wetenschappers van West-Europese universiteiten samenwerkten met Chinese collega’s, die direct gekoppeld waren aan een instituut dat deel uitmaakt van het Chinese leger. In het jaarverslag over 2021 noemde de AIVD China zelfs de ‘grootste bedreiging voor de economische veiligheid van Nederland’.

Conclusie

Kortom, al deze argumenten gezien, dient de partnerband met Jiashan verbroken te worden. Het is dus niet slechts een ethische kwestie, al zou dit reden genoeg zijn om het te verbreken, het is ook een politieke kwestie geworden. Geen louter economische belangen dus. Ik hoop dan ook, dat dit tot denken heeft aangezet, en we met dit verhaal in ons achterhoofd in de commissie het gesprek hierover kunnen aangaan.