Mijn overall reactie op het coalitieakkoord is dat er mooie ambities zijn geformuleerd op het gebied van groen, de ondersteuning van senioren en stimuleren van sport en cultuur voor jongeren. Ook zijn er mooie uitgangspunten opgenomen zoals:
- Een bestuur dat luistert en vertrouwen geeft aan Capellenaren;
- De mens centraal stelt;
- In mogelijkheden denkt;
- En transparant is.
De vertaling hiervan naar de werkwijze en de dienstverlening richting de Capellenaar, missen wij echter wel, en we hopen dat in het collegewerkprogramma een nadere uitwerking volgt.
Daarnaast vindt GroenLinks dat op sommige onderwerpen het college ambitieuzer mag zijn.
- Op het gebied van duurzaamheid en de energietransitie, zijn we blij, dat het college erkent dat niets doen geen optie is. Er is aandacht voor Capellenaren met lage inkomens, die wonen in sociale huurwoningen en geen mogelijkheden hebben om hun woning te verduurzamen, of een beroep kunnen doen op subsidies, omdat zij afhankelijk zijn van de verhuurder. Het college wil sociale verhuurders gaan aanspreken op hun verantwoordelijkheid en hiermee sociale verhuurders aansporen om hun woningvoorraad te verduurzamen. Wij hadden in het coalitieakkoord liever gelezen dat dit college heldere afspraken ging maken met de sociale verhuurders en er ook een tijdspad aan had gekoppeld.
- Met betrekking tot de bestrijding van energiearmoede hadden we ook een meer stevigere aanpak willen zien. De oplossing die wordt voorgedragen, namelijk met een bus rondrijden voor het uitdelen van energieboxen, vinden wij niet echt effectief. Er is veel meer nodig. Wij missen op dit punt hoe het college Capellenaren, ondanks de energietoeslag die ze wel of niet krijgen, gaat helpen om niet in financiële problemen te komen. Ik refereer dan ook gelijk naar de vraag van Mevrouw Pengel bij de bespreking van de jaarstukken 2021 in de raadsvergadering van 4 juli, waarin ze vroeg of de goede financiële positie van de gemeente ook herkenbaar en voelbaar is voor Capellenaren. Een mooie vraag om met zijn allen over na te denken. Mooie financiële cijfers als gemeente hebben natuurlijk geen enkele meerwaarde voor die gezinnen die zich zorgen maken of ze de energierekening nog in de toekomst kunnen betalen.
- Verder vinden wij het heel mooi, dat er aandacht is voor de wooncrisis in het coalitieakkoord. Waar wij wel moeite mee hebben is dat er een relatie wordt gelegd met vluchtelingen en de sociale woningvoorraad. Er wordt uitgedragen dat de gemeente wordt genoodzaakt om meer sociale huurwoningen beschikbaar te stellen aan vluchtelingen met een verblijfstatus. Op deze wijze vluchtelingen koppelen aan het probleem van het woningtekort binnen de sociale woningvoorraad vinden wij als partij niet gepast. En in tegenstrijd met wat er in het inleidende verhaal staat van het coalitieakkoord; dat je als bestuur de tweedeling in de samenleving niet groter maar kleiner wil maken.
- Ter afsluiting willen wij ook nog terugkomen op Keti Koti: de herdenking van de afschaffing van Slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen in Schollevaar afgelopen vrijdag. En stellen hierbij de vraag aan het college: waarom Keti Koti niet is opgenomen in het coalitieakkoord? Dit college is van plan om een impuls te geven aan de viering van Sinterklaas en Koningsdag. Waarom zouden we ook niet een impuls kunnen geven aan de viering en herdenking van Keti Koti?