GroenLinks zet vraagtekens bij de conclusie van het college dat de muziekschool "heel succesvol is aangepakt". Per 31 december 2008, notabene halverwege het schooljaar, heeft het college de subsidie aan de Capelse MuziekSchool (CMS) stopgezet omdat er niet efficiënt genoeg zou worden gewerkt. Bij de opvolger van de CMS, de SKVR, kon pas halverwege 2009 worden ingeschreven.
GroenLinks constateert dat er honderden kinderen minstens een half jaar zonder muziekles hebben gezeten en dat het totaal aantal leerlingen dat wekelijks les heeft op de muziekschool ten opzichte van een jaar geleden bijna is gehalveerd.
"Dit college heeft een forse klap uitgedeeld aan het muziekonderwijs" stelt Peter Ras. "Volgens het college was de oude muziekschool te duur. Ze hadden natuurlijk nooit de subsidie aan de muziekschool moeten stopzetten voordat er een nieuwe muziekschool was geregeld. Dan was de overdracht veel soepeler verlopen en waren er geen honderden leerlingen kwijtgeraakt. Het debacle zou een zwarte pagina moeten zijn in de eindbalans van het college". Ras: "Ook mijn eigen zoon van 8 heeft een jaar lang geen les gehad. Halverwege 2009 kon hij pas opnieuw worden ingeschreven en kwam hij op een wachtlijst terecht. Pas na de laatste jaarwisseling was er een plekje vrij; een heel verloren jaar dus. Over het totaal aantal muziekschoolleerlingen dat wekelijks les heeft wordt mistig gedaan maar volgens mij is het gedaald van 528 naar ongeveer 300. Wat ook verslechterd is is de platformfunctie die de oude muziekschool vervulde als centrale plek voor muziekcursisten in Capelle. De leerlingen zijn meer verspreid over verschillende aanbieders."
GroenLinks hecht niet veel waarde aan de conclusie over de muziekschool in de eindbalans, die nauwelijks controleerbaar is, en pleit voor onafhankelijk onderzoek door de rekenkamer.