Sinds eind oktober verblijft er een armeens gezin in de Bethelkerk in Den Haag, ze zijn namelijk bang om uitgezet te worden terwijl het gezin geworteld is in Nederland. Om ervoor te zorgen dat de IND niet binnenvalt wordt er een marathonkerkdienst gehouden en dominee en GroenLinkser Ruben Schep legt uit waarom hij vrijdagochtend voorgaat in de marathondienst.

 

Waarom ik voorga in de marathonkerkdienst

 

In 2015 beleefden we in Nederland een heftig jaar. Veel Syrische en Iraakse vluchtelingen vroegen asiel aan in Nederland. De gebruikelijke opvang raakte vol, er moesten meer plaatsen worden gezocht. Veel Nederlanders raakten ongerust en waren bang voor de vreemdelingen die onze kant op kwamen. Op drie plaatsen sloeg de vlam in de pan: in Steenbergen, Geldermalsen, Oranjestad. Het gevolg was een nog strikter beleid. 

Inmiddels is het 2018, we zijn drie jaar verder. De angsten die in 2015 de boventoon voerden, zijn niet uitgekomen. We zijn nog altijd veilig in een van de meest welvarende, gezonde en gelukkige samenlevingen van de wereld. Onze omgang met asielzoekers en immigranten lijkt echter nog achter te lopen. Terwijl nu met name kinderen de dupe dreigen te worden van deze verouderde angst. In Den Haag verblijven op dit moment Hayarpi (21), haar zusje, broertje en ouders in buurt- en kerkhuis Bethel waar sinds vorige week een marathonkerkdienst gaande is. Hiervoor verbleef het gezin al in Katwijk, waar ze ook waren opgevangen in hun kerk. Na een bezoek van de IND in de kerk sloeg de angst en onrust bij hen toe en hebben ze nu in Den Haag veiligheid gezocht. 

Het idee van de marathon kerkdienst is dat hiermee steun en rust wordt gegeven aan Hayarpi en haar gezin. Maar, ook dat een kerkdienst volgens de wet niet mag worden verstoord, zolang de openbare orde en volksgezondheid niet in gevaar zijn. Op deze manier wil de kerk een tijdelijke plaats van asiel bieden, terwijl ze in gesprek is met de overheid over dit gezin. 

Vrijdagmorgen aanstaande hoop ook ik twee uur voor te gaan in de marathon kerkdienst. Allereerst omdat Hayarpi en haar gezin een beroep hebben gedaan op de kerk en haar voorgangers. Maar, op een dieper niveau:  omdat ik vind Nederland het kinderrechten verdrag van de Verenigde Naties zou moeten laten gelden boven haar eigen belangen. Omdat ik geloof dat ieder mens bescherming en hulp waard is. En omdat ik geloof dat barmhartigheid een plicht is. 

 

Ds. Ruben Schep, lid GroenLinks

 

Wil jij je ook hard maken voor het kinderpardon? teken dan nu de petitie