Het is nu ruim tien maanden geleden, dat een delegatie van het Capels College onder leiding van de portefeuillehouder Economische Zaken naar China toog om met het bedrijfsleven aldaar contacten te leggen of te verbeteren.
Eén van de conclusies was, dat er veelbelovende contacten zijn gelegd.
Doelstellingen van de reis waren onder andere het terugdringen van de leegstand van kantoren op het Rivium en het bevorderen van een toestroom van Chinese bedrijven naar de regio.
Omdat zulke zaken niet op stel en sprong zijn gerealiseerd, heeft de fractie van GroenLinks tot nu gewacht met het stellen van vragen over de resultaten.
GroenLinks wil van het college weten wat de reis tot nu toe heeft opgeleverd. Zijn er bijvoorbeeld al bedrijven die zich op het Rivium hebben gevestigd of gaan vestigen?
Van belang daarbij is ook, dat de Nederlandse regering in de afgelopen tijd twee keer zich bemoeid heeft met de handelscontacten met China. Iedereen herinnert zich de opstelling van de regering bij het bezoek van de Dalai Lama: die werd alleen als religieus leider ontvangen, omdat de Chinese regering had gedreigd ‘ onze’ handelsbelangen in China te schaden. De tweede keer was het Minister Van de Hoeven, die begin september naar China toog om… handelscontacten te leggen, dan wel te bevestigen.
Ook deze twee initiatieven zouden de leegstand van kantoren op Rivium kunnen verminderen dan wel de toestroom van Chinese bedrijven in de regio bevorderen…
GroenLinks vraagt ook om een terugblik: "College, zou U een volgende keer weer zo’n reis ondernemen, naar bijvoorbeeld een land, dat het niet zo nauw neemt met de zaak van de mensenrechten?"
In spanning wacht de fractie van GroenLinks het antwoord af.