Vergroening en klimaatadaptatie verdienen meer aandacht
Hittestress en wateroverlast moeten de komende jaren voorkomen worden door maatregelen als voldoende groen- en watervoorzieningen. Groene daken, groene schoolpleinen, waterberging, waterdoorlatende bestrating (bij nieuw te bouwen wijken) en open water zoals waterpleinen zorgen daarnaast voor een groener en mooier Capelle. Groen draagt bij aan welzijn voor jong en oud: een groene omgeving is goed voor ontmoeting en sociale contacten, wat eenzaamheidsproblematiek vermindert.
We behouden bestaande groene gebieden, bossen en parken. Capelle moet een groene gemeente zijn en blijven met ruimte voor recreatie voor alle Capellenaren. Schollebos, Hitland, de weilandenstrook langs de ‘s Gravenweg en historische bomen of plaatsen worden beschermd. We voorkomen het onnodig kappen van bomen bij (weg)werkzaam- heden. De gemeente stelt een omgevingsplan op per wijk waarin wordt aangegeven waar de mogelijkheid en noodzaak tot vergroening nodig is. In de wijken Fascinatio en ‘s Gravenland is de verstening het grootst. Hier moet in ieder geval meer groen aangelegd worden. We zoeken aansluiting bij de Groen Stad Challenge.
We stimuleren Urban Farming. Volkstuinen blijven behouden tegen lage huur en we verbouwen voedsel op braakliggende terreinen of in leegstaande (kantoor)gebouwen. Alle Capelse basisscholen krijgen groene schoolpleinen en schooltuinen, waarin ze groenten en fruit verbouwen en milieueducatie gegeven wordt. Het Centrum voor Natuur en Milieueducatie De Hooiberg wordt in dit project nauw betrokken.

Natuur, landschap en biodiversiteit verbeteren
GroenLinks wil de Capelse natuur, landschap en biodiversiteit verbeteren door het terugdraaien van de bezuiniging op het maaibeleid van openbaar groen. Een bijvriendelijk maaibeleid leidt tot meer bloemen - voedsel voor bijen -, minder onkruid en verhoogt daarmee zowel de biodiversiteit als de aantrekkelijkheid van de woonomgeving.
Er komen voorlichtingscampagnes op scholen en in buurten waarin de gevolgen van de verslechterde natuur, landschap en biodiversiteit worden uitgelegd. Zo wordt meer bewustwording van de biodiversiteit, natuur- en landschapswaarden van Capelle gecreëerd. Door middel van breed opgezette campagnes in samenwerking met de wijkoverlegplatforms wordt bedacht wat je zelf kan doen.

Groene daken en tuinen
Het streven is om daken zo efficiënt mogelijk in te zetten voor vergroening of voor andere klimaatadaptieve maatregelen. Schuine daken kunnen we gebruiken voor zonnepanelen.Platte daken kunnen we vergroenen met sedum. De gemeente en organisaties waar de gemeente mee samenwerkt dragen dit principe uit en passen dit ook zelf toe.
Particulieren worden verleid om hun daken te transformeren door subsidies te verstrekken voor groene daken, stadslandbouw, zonnepanelen en waterberging op het dak. Bij aanbestedingen is de groene ambitie leidend in de aanbestedingscriteria in plaats van (alleen) de prijs. Kortom, er wordt niet meer gebouwd of verbouwd indien er geen bijdrage wordt geleverd aan een groene en duurzame leefomgeving.
We gaan verstening tegen en stimuleren het creatief omgaan met de buitenruimte door zonnepanelen te plaatsen op bijvoorbeeld zuidgevels als balkonhek en regenpijpen aan te sluiten op regentonnen met een overloop naar diverse plekken in de tuin.

Dierenwelzijn
Als gemeente moeten we het welzijn van dieren verbeteren. Dierenwelzijn is belangrijk voor zowel de biodiversiteit als onze leefomgeving. Zo is een gezonde vogel- en bijenpopulatie bijvoorbeeld essentieel voor de natuur. De gemeente geeft het goede voorbeeld door biologisch inkopen te doen, onder andere voor de gemeentelijke restaurants. Als het aan GroenLinks ligt, voert Capelle een jaarlijkse dierenwelzijnsmonitor in zodat de ontwikkeling van de stadsnatuur, het dierenwelzijn en de biodiversiteit in kaart wordt gebracht.
Overlast van ratten, meeuwen, duiven en andere dieren wordt op diervriendelijke wijze bestreden, onder andere door publiekscampagnes om geen voedsel op straat te laten liggen. De gemeente is zeer terughoudend met het toestaan van evenementen met dieren en stelt hier strikte voorwaarden aan. Er komt een gemeentelijke Gedragscode Natuurbescherming voor evenementen in openbaar groen. Het dierenwelzijn dient hiermee gewaarborgd te zijn.
Er wordt geen gebruik meer gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, pesticiden en insecticiden. Daarnaast moet het maai- en kapverbod tussen 15 maart en 15 juli gehandhaafd worden om broedplaatsen van vogels te behouden. Ook moet bij het baggeren rekening gehouden worden met watervogels.

Geluidsoverlast, lichthinder en zwerfafval
Minder geluidsoverlast zorgt voor een prettigere woonervaring. Het gebruik van lawaaibronnen moet daarom zo veel mogelijk beperkt worden. Om geluidsoverlast door auto’s en motoren te voorkomen, wil GroenLinks stil asfalt aanleggen, geluidswerende afscheidingen plaatsen en handhaven op overschrijden van de normen. Ook de metro moet zo weinig mogelijk geluidsoverlast voor omwonenden geven door de stationsspeakers ‘s avonds uit te schakelen.
Donkere nachten zijn goed voor het welzijn van mens en natuur. Lichthinder en lichtvervuiling van bedrijven en openbare voorzieningen moet worden tegengegaan door lichten te dimmen of doven. Dit dimmen moet echter niet ten koste gaan van het gevoel van veiligheid.
GroenLinks vindt een schone omgeving belangrijk. De gemeente is verantwoordelijk voor de openbare ruimte, maar daarnaast moeten inwoners zich zelf ook meer verantwoordelijk voelen voor het schoonhouden van de openbare ruimte. We kunnen de inwoners daartoe verleiden door contracten af te sluiten met verenigingen en scholen om hun eigen omgeving vrij van zwerfafval te houden.
Ook wil GroenLinks het opruimen van zwerfafval in de gemeente promoten. De gemeente kan met basis- en middelbare scholen afspreken om 1x per jaar een ‘prikmiddag’ te organiseren. GroenLinks vindt het belangrijk dat de gemeente doorgaat met het ondersteunen van volwassenen en kinderen die uit zichzelf zwerfafval willen ophalen.
Om oogletsel, geluidsoverlast (ook voor dieren) en zwerfafval rond de jaarwisseling te voorkomen, stellen we een vuurwerkverbod in. We zoeken naar innovatieve manieren om iedereen een zo veilig en mooi mogelijke jaarwisseling te bieden.