Inclusief en toegankelijk
De zorgwereld is te ingewikkeld. Voor diegenen die een beroep doen op zorg, is het speelveld niet meer te overzien. Voor veel mensen zijn de eisen die de overheid aan hen stelt te hoog. Veel regels en procedures zijn simpelweg te complex. Goede zorg dient voor iedereen laagdrempelig en toegankelijk te zijn, ongeacht (culturele) achtergrond, sociaaleconomische status of beperking. Te vaak vallen kwetsbare mensen tussen wal en schip. GroenLinks maakt sociale voorzieningen toegankelijk voor iedereen. De gemeente stelt daarom een Sociale Kaart op waar alle instanties op te vinden zijn en waar je makkelijk kan zien met welke problemen je bij wie terecht kan. Deze kaart is meertalig beschikbaar, zowel online als fysiek.
Daarnaast versimpelen we de toegang tot de zorg door één ingang te maken voor alle zorg- en hulpvragen. Bij gezinnen met een hulpvraag gaan we uit van het principe ‘1 gezin, 1 plan, 1 regisseur’: één aanspreekpunt voor alle problemen, ongeacht de soorten hulp. De wensen en behoeften van mensen zijn daarbij leidend. Zij zijn volwaardig gesprekspartner. Bij één ingang en één aanspreekpunt hoort ook één budget. Capelle sluit zich daarom aan bij experimenten met het ‘Integraal Persoonsgebonden Budget’ (PGB). Dit vereenvoudigt de bekostiging van zorg uit verschillende potjes.
Voorkomen is beter dan genezen. GroenLinks wil jongerenwerkers en buurtmoeders in de wijk faciliteren om raad en ondersteuning te bieden. Zij weten bij welke instanties je terecht kunt voor hulp en advies. Ze hebben contacten met de gemeente, peuterspeelzalen, het onderwijs en (jeugd)zorgorganisaties. Ook hebben zij informatie over activiteiten en cursussen in de buurt.
Professionele en integrale zorg
Eén ingang en één aanspreekpunt vergt een integrale kijk op de zorg en andere thema’s binnen Capelle. Vragen over de zorg raken vaak ook thema’s als jeugd, participatie en wonen. Maar ook onderwerpen als groen en buitenruimte zijn belangrijk. Voor een goede gezondheid zijn een gezonde en sociale leefomgeving, werk en inkomen, en een veilige plek om te wonen belangrijk voor wie dat nodig heeft. Aandacht voor geletterdheid en digitale vaardigheden, en de aanpak tegen eenzaamheid worden speerpunten in ons welzijnsbeleid. Een integrale visie gericht op samenwerking, waarbij budgetten worden gebundeld, verbetert de kwaliteit van zorg en ondersteuning en beheerst tegelijkertijd de kosten.
Om dit te bereiken zijn er voldoende, professionele hulpverleners nodig. Nu heeft veel zorgpersoneel te maken met te hoge werkdruk en veel papierwerk. Daardoor verlaten veel professionals de zorg. GroenLinks wil stoppen met de onnodige controledruk. We vertrouwen op de eigen keuze van mensen en in de kennis en kunde van zorgprofessionals. Op die manier creëren we een omgeving waarin hulpverleners zich primair kunnen richten op het verlenen van zorg.
We gaan ons actief inzetten voor het opleiden van zorgpersoneel (niet alleen verpleegkundigen, ook personeel voor de jeugdhulp en sociale wijkteams) door opleidingen voor werkzoekenden en om- en bijscholing aan te bieden. Ook bieden we training en ondersteuning aan de betrokken professionals om meer de samenwerking met andere beleidsterreinen op te zoeken.
GroenLinks ziet kansen om de verschillende domeinen aan elkaar te koppelen. Zo willen we samenwerken met de GGD om voorlichting te geven aan scholen. Ook stimuleren we projecten waarbij kwetsbare, eenzame of zieke mensen in contact worden gebracht met kunst en cultuur.
Goede jeugdhulp
Binnen de jeugdhulp komen op dit moment veel problemen samen. Dat leidt tot jongeren die niet, niet goed of niet op tijd geholpen kunnen worden door wachtlijsten of budgetplafonds,en een gebrek aan personeel. Administratieve lasten kosten te veel geld en tijd. Omdat zwaardere problemen meer winst opleveren voor zorgaanbieders, wordt vaak te zware zorg geboden. Niet langer staat het kind centraal, maar de winst die zorgaanbieders maken. Dit moet anders!
In de eerste helft van 2021 kwam de Sociaal Economische Raad (SER) met een vernietigend rapport over de staat van de Jeugdhulp. Daarin deed de Raad ook tien aanbevelingen4 voor de korte termijn die we als GroenLinks overnemen. Zo moeten jongeren en hun ouders meer betrokken worden. Ook gaan we meer inzetten op preventie en vroegsignalering door te kiezen voor meer lokaal geboden zorg bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). De komende tijd is er meer ruimte om hier lokaal mee te experimenteren. Wat GroenLinks betreft, benutten we deze ruimte optimaal.
We vergroten de kennis en expertise bij lokale teams en vertrouwen op hun keuzes. Ook gemeenten moeten meer vrijheid nemen en het vertrouwen van de overheid krijgen om aanbestedingstrajecten voor de lokaal of regionaal georganiseerde zorg te schrappen en op andere wijze te financieren. Dit helpt in het terugdringen van de administratielast en bureaucratie.
Specialistische jeugdhulp blijft in Capelle geboden worden door de Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp Rijnmond (GRJR). Zij verzorgen deze vorm van hulp in de gehele regio. Door dit regionaal te organiseren, wordt inkoop goedkoper, is er minder versnippering tussen gemeenten en is er een solide basis aan kennis en expertise. We hebben echter niet altijd inzicht in en invloed op de GRJR. We moeten dus de balans vinden tussen regionaal en lokaal geboden zorg.
Jeugdzorg is geen markt. We dringen de marktwerking terug, laten budgetplafonds los en stellen samenwerking tussen zorgorganisaties en zorgprofessionals voorop. Niet de laagste prijs maar de hoogste kwaliteit moet leidend zijn. De laatste jaren is er veel veranderd in de jeugdhulp waardoor zowel jongeren als de zorgprofessionals zekerheid en stabiliteit missen. We pleiten daarom bij het Rijk voor een definitieve, heldere oplossing voor de Jeugdhulp die duidelijkheid biedt aan jongeren en de zorgprofessionals en hoort bij een professionele Jeugdhulp.
Mantelzorgers
Mantelzorgers nemen maar liefst 75% van de zorg thuis voor hun rekening. 40% van hen is matig of ernstig belast, maar vragen niet snel om hulp. Overbelasting ligt op de loer. GroenLinks wil dat mantelzorgers beter ondersteund worden. We nemen ze mee in het proces van zorgvraag tot verleende zorg en de uitvoering daarvan. Ook zorgen we ervoor dat ze tijdelijk hun zorgtaken kunnen overdragen als ze dat nodig hebben. Mensen die deze ‘aanwezigheidszorg’ op zich nemen, zouden hier op een gepaste manier voor betaald moeten worden. Als de mantelzorger dat zelf niet kan, dan moet dat vergoed worden. Op deze manier kunnen alle mantelzorgers gebruik maken van aanwezigheidszorg.
Er moet meer aandacht komen voor jonge mantelzorgers en mantelzorgers met een migratieachtergrond. Zij beseffen vaak niet dat ook zij de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Mantelzorgers die daarnaast een betaalde baan hebben en minder willen werken, gaan we financieel compenseren.mantelzorger zijn. We zorgen ervoor dat