Transparant, zelflerend en integer
De gemeente moet er zijn voor haar inwoners en moet daarom zo transparant mogelijk zijn. Dat betekent niet alleen openheid geven in documenten, maar ook goed communiceren. De gemeente en de gemeenteraad moeten moeilijke woorden zo veel mogelijk vermijden zodat meer mensen snappen hoe de gemeente werkt.
GroenLinks is voor democratie van onderop. Beleid wordt in samenspraak met, en op initiatief van de bevolking opgesteld. Het bestuur en de organisatie zijn transparant, integer en zelflerend: procedures zijn helder beschreven en worden regelmatig herijkt in samenspraak van daarbij betrokken burgers, uitvoerings- en beleidsambtenaren en politici.
De gemeente neemt zich de mening van de bevolking ter harte, zoals die naar voren komt in de diverse inspraakmogelijkheden en overleg met organisaties. De gemeente biedt burgers de gelegenheid tot burgerinitiatief: de mogelijkheid om een nieuw agendapunt voor de raad in te brengen of een alternatieve aanpak. Voor een kwalitatief goede uitvoering is het belangrijk dat er voldoende vast en goed geschoold personeel in dienst is en alleen externe adviseurs worden ingehuurd als dat effectiever is. Procedures zijn helder en uniform beschreven en worden regelmatig herijkt in samenspraak van betrokken burgers, uitvoerings- en beleidsambtenaren en politici. In de gehele digitale (en analoge) dienstverlening wordt rekening gehouden met de privacy van inwoners.
Luisteren naar burgers
GroenLinks vindt het belangrijk dat burgers zo veel mogelijk worden ingezet. We doen het immers met elkaar! Vooral op het gebied van klimaat en duurzaamheid moet iedereen in staat worden gesteld om mee te doen. GroenLinks wil dat de bewoners in Capelle meer verantwoordelijkheden krijgen en dat ze meer te zeggen krijgen over de plek waar ze leven, wonen, werken en ontspannen. De gemeente dient zo dicht mogelijk bij haar burgers te staan.
Mogelijkheden voor burgers om inspraak te geven zijn er in Capelle. GroenLinks vindt participatie enorm belangrijk. Wat echter nog belangrijker is, is dat hier naar geluisterd wordt.
GroenLinks wil de bestaande participatievormen meer waarde en invloed geven. Het burgerpanel geeft nu zijn stem via vragenlijsten. GroenLinks wil dit uitbreiden naar gesprekken. De leden van het panel kunnen in de gesprekken aangeven hoe zij de buurt en gemeente kunnen verbeteren. De burgerjury wordt naast zijn huidige rol, opgesplitst in burgerberaden. De burgerberaden geven advies aan de gemeente over bepaalde thema’s. Het is dan de taak van de gemeente om deze aanbevelingen serieus te nemen en voor te leggen aan de gemeenteraad. Via deze burgerberaden kunnen burgers een rol spelen in de lokale energietransitie.
GroenLinks wil jongeren stimuleren mee te doen. De Capelse Jeugdraad moet nog meer betrokken worden bij besluiten die jongeren raken. Het is de taak van de gemeente deze jongeren op te zoeken en hun inbreng te vragen.