Steeds meer zaken kunnen online geregeld worden. Dat betekent dat burgers ook steeds meer data achterlaten online. Iedereen moet erop kunnen vertrouwen dat die data in veilige handen is, ook bij de gemeente, en dat iedereen zich online aan de daarvoor opgestelde regels houdt. Gebruik van persoonsgegevens is alleen toegestaan voor zover dat noodzakelijk is voor uitvoering van wettelijke regelgeving. Burgers moeten de lokale overheid kunnen vertrouwen. Transparantie is daarbij belangrijk!

Om die transparantie te bereiken, voeren we een aantal verbeteringen door. De gemeente stelt ethische kaders en principes voor een digitale samenleving op. Hierbinnen valt ook een protocol over het volgen van burgers online. Ook maakt de gemeente alle algoritmes die invloed hebben op of beslissingen nemen over burgers openbaar. Iedere burger zou kennis moeten kunnen nemen van deze algoritmes.6 Besluiten die genomen worden op basis van algoritmes, zijn te vaak gebaseerd op generalisaties. Dit maakt maatwerk vaak onmogelijk. Een menselijk oog blijft dus altijd nodig en moet altijd mogelijk zijn. We stoppen met het gebruik van hoog risico algoritmes. De gemeente biedt werknemers cursussen aan over kansen en risico’s van digitalisering.

Het delen en toegankelijk maken van openbare gegevens is niet alleen goed voor de transparantie en daarmee de lokale democratie en controle. Het stimuleert ook innovatie. De gemeente maakt daarom zoveel mogelijk niet-personificeerbare of identificeerbare gegevens openbaar. Ze controleert regelmatig of gegevens nog steeds niet terug te leiden zijn tot personen. De gemeente maakt afspraken met bedrijven die binnen de gemeentelijke grenzen opereren om ook hun gegevens te delen. De gemeente stimuleert coöperatieve platforms binnen Capelle.