1 op de 10 mensen die menstrueren kampen met menstruatiearmoede. Menstruatiearmoede houdt in dat er beperkt toegang is tot middelen die nodig zijn om veilig en comfortabel de menstruatie door te komen. Dit kan eruitzien als een gebrek aan geld hebben om menstruatieproducten te kopen. Hierdoor wordt er gebruik gemaakt van ongeschikte alternatieven, zoals wc-papier, tissues of zelfs kranten. Het kan ook zijn dat er bezuinigd moet worden op andere basisbehoeften, zoals eten, omdat er menstruatieproducten zijn aangeschaft. Tevens kan het inhouden dat er geen pijnstillers kunnen worden betaald voor menstruatiepijn. Dit heeft als gevolg dat mensen die menstrueren uit schaamte, ongemak of pijn niet naar school of werk gaan.

Dit probleem van menstruatiearmoede speelt ook in Capelle. Er is een signaal ontvangen dat een aantal leerlingen zich structureel een week per maand ziekmeldt op school. In Capelle zijn er kastjes waar maandverband opgehaald kan worden, maar deze zijn afhankelijk van donateurs. Na zelf bij deze kastjes gekeken te hebben, bleek het merendeel van de kastjes leeg te zijn. In de kastjes waar wel wat te vinden was, lagen zeer weinig producten. Ook is niet in iedere wijk een punt waar menstruatiepunten kunnen worden opgehaald. GroenLinks Capelle vindt het aanbod van menstruatieproducten in Capelle onvoldoende.

“ GroenLinks vindt het aanbod van menstruatieproducten in Capelle onvoldoende. ”
Sienna Roos Raadslid

Er bestaat volgens GroenLinks Capelle een hoge noodzaak om het aanbod van menstruatieproducten in Capelle te verhogen. Wij zien het als taak van de gemeente om menstruatiearmoede aan te pakken. De kastjes zijn afhankelijk van donateurs, waardoor het kan voorkomen dat deze leeg zijn. Ook zijn er te weinig punten in Capelle. Menstruatiearmoede is niet verholpen door enkel donaties van donateurs. Bovendien, heeft een meerderheid van de Tweede Kamer ingestemd met het voorstel om menstruatieproducten gratis te maken voor mensen met een laag inkomen. Wij zien het als een kans voor de gemeente om hier nu al mee te beginnen.

Wij hebben het voorstel om meer door de gemeente gefinancierde menstruatieproducten uitgiftepunten te realiseren, eerst besproken in de commissie SLE. De meerderheid van de partijen stond positief tegenover een gerichte aanpak tegen menstruatiearmoede. Wij hebben vervolgens in de Raad een motie ingediend die om twee dingen verzocht aan het college:

  1. Met betrokken organisaties de beschikbaarheid van menstruatieproducten te bespreken met het doel te bekijken of de huidige uitgiftepunten voldoende middelen tot hun beschikking hebben en te bekijken of meer laagdrempelige uitgiftepunten kunnen worden gerealiseerd
  2. Met een concreet, gedekt voorstel te komen op basis van de besprekingen, dat aansluit bij datgene wat naar verwachting later dit jaar door de landelijke overheid van ons wordt gevraagd

Na de motie ingediend te hebben, hebben wij hem toch ingetrokken. We hebben namelijk een toezegging van de wethouder gekregen. De wethouder heeft toegezegd om te kijken of meer producten op de bestaande locaties nodig zijn en om te kijken wat nodig zal zijn in het kader van de komende landelijke wetgeving.

We zijn benieuwd naar de uitkomsten en zullen het nauwlettend in de gaten houden.