Het voorstel voor de verlenging ging gepaard met een kleine, maar belangrijke aanpassing, namelijk dat artikel 8 eruit werd gehaald. Artikel 8 stelt een inkomenseis aan mensen die in bepaalde buurten willen gaan wonen.
Sienna betoogde aan de hand van duidelijke argumenten dat de Rotterdamwet niet werkt en niet verlengd zou moeten worden. Zij gaf aan dat GroenLinks de Rotterdamwet ziet als een inperking van het recht op vrije vestiging, die discriminatie en stigmatisering in de hand werkt. Hierbij verwees ze naar eerdere uitspraken van de Commissie Gelijke Behandeling en de Raad van State, die dit ondersteunen.
Bovendien is uit de evaluatie niet gebleken dat de Rotterdamwet effectief is. Het effect op de leefbaarheid is niet aantoonbaar en daarom kun je niet spreken van een positieve evaluatie. GroenLinks is daarom ook tegenstander van het verlengen van de Rotterdamwet in Capelle.
GroenLinks en SGP dienen motie in
Tijdens de raadsvergadering werd ook een motie van GroenLinks en SGP besproken. Het doel hiervan was om bij een volgende evaluatie duidelijk aan te geven of er sprake is van een positieve evaluatie of niet. In de motie wordt daarom voorgesteld om meetbare indicatoren op te stellen, op basis waarvan concreet kan worden aangetoond of de leefbaarheid in de wijken als gevolg van toepassing van de Rotterdamwet al dan niet is verbeterd. Na een levendige discussie kwam wethouder Geissler met de toezegging dat de voorbereiding van de evaluatie in 2024 opgepakt zal worden. Met die toezegging hebben Sienna en de SGP de motie ingetrokken.