Voorzitter, ik steek maar meteen van wal met ons standpunt, en ik denk dat dit ook wel aardig is blijven hangen en dus bij u bekend is: GroenLinks wil de partnerband met Jiashan verbreken. Ik heb tijdens afgelopen raadsvergadering de redenen waarom wij dit willen, uiteengezet. Nou, ziet u dat maar als een voorproefje, want ik leg graag nog een keer uit, waarom wij de partnerband met Jiashan willen verbreken.

Immorreel

Ten eerste, is het hebben van een economische partnerband met een gemeente in een land dat genocide pleegt en mensenrechten schendt, immoreel. Vindt u het oké, om een partnerband te hebben met een gemeente in een land waarvan u weet dat het genocide pleegt op een bevolkingsgroep, de Oeigoeren? Dat er sprake is van ernstige mishandeling, uitbuiting en opsluiting in strafkampen? De kennis van de situatie die zich in dat land afspeelt, zou al een reden genoeg moeten zijn om met een overheid in zo’n land, geen banden te willen sluiten. Ook al houdt men vol dat dat een economische is.

Politieke macht

Ten tweede, wil ik u echt op het hart drukken, dat u de overheid van China niet moet onderschatten. Ik heb afgelopen raadsvergadering al uitgelegd dat het niet de insteek van China is om de band puur economisch te houden. Regionale overheden worden strak aangestuurd door de Communistische partij. We hebben dus met die centrale overheid te maken, dezelfde centrale overheid die dus ook de genocide pleegt en mensenrechten schendt. En voor die overheid, zijn economische middelen een manier om politieke macht te bereiken (Dreigingsbeeld statelijke actoren van 2021 van de Nederlandse veiligheidsdiensten). Uit de Tsjechische denktank Sinpopsis komt naar boven dat er bij partnerbanden geen onderscheid te maken is tussen lokale Chinese belangen en China’s nationale beïnvloedingscampagne. China wil politieke macht bereiken.

Wat levert het op?

Ten derde, een belangrijk punt. Wat levert ons de partnerband op? Voorzitter, als u het aan mij vraagt, helemaal niets. Waarom? Dat ga ik nu uiteenzetten. In de evaluatie staat, dat in juni 2019 zich er een China Business Center aan de ’s-Graveweg heeft geopend, waar Chinese en Nederlandse bedrijven zich zouden vestigen. Maar wat is er in de tussentijd gebeurd met dit Business Center? Helemaal niets! De bedrijven die in dit pand zitten, bevonden zich hier al toen Jiashan de panden overkocht. Jiashan heeft de huurcontracten van deze bedrijven overgenomen van de voorgaande eigenaar. Sinds Jiashan de panden heeft overgekocht, hebben er verder geen mutaties plaatsgevonden. Wat Jiashan ook heeft in dit Business Center, is hun representative office, waar men informatie geeft over het zakendoen in Jiashan en wat men gebruikt voor vergaderingen.

Dan wil ik het even over cijfers hebben. Maar daar kunnen we kort over zijn. Eerste maakte de gemeente €30.000 per jaar vrij voor de partnerband, vanaf 2020 €20.000 per jaar. Waaruit bestaan die kosten? De uitgaven van onze kant, zijn hoofdzakelijk gemaakt voor het ontvangen van diverse delegaties uit Jiashan, de kosten die verband houden met de bezoeken van Capelle aan Jiashan en de kosten van ambtelijke inzet. En wat levert de band ons op? Niets. Want hier komt het: er zijn geen inkomsten. Het is onbekend wat de gemeente Jiashan aan ons heeft uitgegeven. Dus ik vat het nog een keer voor u samen: het kost ons alleen maar geld. Geld dat gaat naar delegatiebezoeken.

Conclusie

Conclusie: wij vinden dat de partnerband immoreel is en uit de evaluatie is gebleken dat de partnerband de Capellenaar ook nog eens een keer niets oplevert. Wij zien hierom geen reden voor het instandhouden van de partnerband.