Circulaire gemeente
GroenLinks gaat voor een 100% circulaire economie, waarin grondstoffen steeds opnieuw worden gebruikt. Afval wordt dan een nieuwe grondstof. In Capelle wordt er nog nauwelijks afval gescheiden, dat gebeurt tegenwoordig deels door nascheiding in Friesland. Als we het afval vooraf beter scheiden scheelt dat een hoop CO2-uitstoot van vervuilende vrachtwagens en accijns op restafval. Bovendien zitten de restafvalcontainers dan minder snel vol en dat zorgt voor nettere straten. GroenLinks wil naast nascheiding van restafval, ook investeren in bronscheiding om zo een scheidingspercentage van 75% te halen, 100 kg per inwoner. Nu is de hoeveelheid restafval in Capelle met 187 kg per inwoner per jaar nog te hoog! Bronscheiding leidt tot schonere afvalstromen en bewustwording bij burgers van het scheiden van eigen afval. De reststromen verwerken we doeltreffend en schoon waardoor we energie opwekken. We maken afval scheiden voor burgers gemakkelijk. GroenLinks wil dit doen door extra te investeren in en sneller uitrollen van containers/voorzieningen voor afvalscheiding. Zo dient er naast elke ondergrondse afvalcontainer voor restafval, weer één te komen voor PMD. Ook zorgen we voor goede voorzieningen voor afvalscheiding in hoogbouw door een dichte minicontainer die niet zorgt voor geuroverlast. GroenLinks investeert in betere voorlichting over afvalscheiding op scholen, verenigingen en in de buurten, maar ook door huis-aan-huis voorlichtingscampagnes in gestapelde bouw en bij nieuwe bewoners. Circulariteit wordt een vast criterium bij gronduitgifte, aanbestedingen en vergunningen.

Warmte- en energietransitie
Om de klimaatdoelstellingen te halen, moeten alle woningen voor 2030 goed zijn geïsoleerd. Ook zorgen we ervoor dat de woningen zo snel mogelijk worden aangesloten op een alternatieve warmtebron en afgesloten van het gasnetwerk. Dit gaan we doen door per wijk een actieplan op te stellen samen met bewoners en andere betrokkenen. De gemeente betaalt mee om deze doelen te realiseren.
Om alle woningen te isoleren en verduurzamen wordt het aantrekkelijk gemaakt om te investeren in woningisolatie en duurzame energievoorziening, zowel voor huiseigenaren als voor woningcorporaties en particuliere verhuurders. Er worden afspraken gemaakt met woningcorporaties en particuliere verhuurders, zodat niet alle kosten worden doorberekend aan de huurders. Huurders profiteren daarmee ook van de energietransitie.
Daarnaast starten we een grote campagne om Capellenaren te informeren over het belang van de energietransitie en wat de Capellenaar kan doen om energie te besparen en duurzame energie op te wekken. Films en beelden van de klimaatcrisis worden in alle gemeentelijke panden en publieke ruimtes getoond om bewustzijn te creëren. De gemeente geeft subsidies voor projecten op scholen over duurzaamheid en natuur.
De gemeente benut alle grote (schuine) daken en gevels van kantoorpanden tot aan parkeerterreinen voor zonnepanelen en sedumdaken. Ze gaat actief op zoek naar alle mogelijkheden om duurzame energie op te wekken: we experimenteren met innovatieve oplossingen. De gemeente werkt net als bedrijven energieneutraal voor 2030. Capelle koopt klimaat- en milieuvriendelijk, sociaal en met oog voor lokale werkgelegenheid in.
Voor de verwarming van gebouwen - van woning tot sportkantine - kunnen we als onderdeel van de regio Rotterdam gebruik maken van de restwarmte uit de haven. Capelle is aangehaakt op deze ontwikkelingen en zet druk op het realiseren van een warmtenet in de eigen gemeente. Naast warmte uit de haven behoren ook aquathermie uit de IJssel en de rioolwaterzuivering en geothermie tot de mogelijkheden. Alle mogelijkheden dienen goed onderzocht te worden voor de verduurzaming van de energievoorziening in Capelle.

Verduurzaming van bedrijventerreinen
Naast verduurzaming van woningen zetten we in op de verduurzaming van de acht bedrijventerreinen in Capelle. Ambitie is dat alle bedrijven voor 2030 energieneutraal werken. Via een collectieve aanpak met experts en alle betrokkenen bouwt de gemeente aan energiezuinige en duurzame bedrijventerreinen. Er worden overeenkomsten aangegaan met de bedrijventerreinen waarin aandacht is voor bijvoorbeeld isolatie, hittestress en energieproductie.
De gemeente heeft een actieve rol om ondernemers te informeren over kansen en opbrengsten van verduurzaming en gaat hen actief benaderen. Er worden middelen beschikbaar gesteld voor start-ups en initiatieven in de duurzame economie. Het energieloket zetten we in de ‘spotlights’ zodat het veelvuldig wordt bezocht door burgers én ondernemers. Energiecoaches gekoppeld aan het energieloket worden ingezet om maatwerkadvies te geven.