GroenLinks Capelle wil een sterk internationaal beleid, waarin internationale kansen worden gegrepen en gecreëerd, we streven naar een open en gastvrije samenleving waarin elke Capellenaar (nieuw en gevestigd) zich thuis voelt en we ons inzetten om een Global Goals gemeente te worden. Er wordt in een participatief proces met de Capellenaren (inwoners, maatschappelijke organisaties en bedrijven) een visie ontwikkeld op hoe wij Capelle als Globals Goals gemeente zien en vervolgens komen daar concrete actiepunten uit. Wij willen in ieder geval dat gemeentelijke organisatie al haar producten duurzaam en vegetarisch inkoopt.

Internationale kansen
De Europese Unie heeft op 14 juli 2021 een nieuw klimaatpakket en nieuwe fondsen gepresenteerd voor klimaatverandering. Om meer kans te maken op Europese subsidies om onze duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken willen wij samenwerken met Europese steden in grote verduurzamingsprojecten. Er zijn gemeenten die dit doen (zoals gemeente Utrecht) en mooie successen hebben geboekt.
We zeggen de band met zustergemeente Jiashan (China) op in verband met schendingen van de mensenrechten en genocide. Wij gaan op zoek naar een groene en sociale Europese stad waar wij (wederzijds) van kunnen leren en mee samen kunnen werken. Een stad die dicht staat bij de normen en waarden van een duurzaam en sociaal Capelle.
We onderzoeken de mogelijkheid voor het vestigen van duurzame internationale bedrijven in Capelle. Belangrijk is dat deze zich inzetten voor de energietransitie en een circulaire economie. Hierdoor zetten wij Capelle ook meer internationaal op de kaart en ons voordeel is onze geografische ligging, namelijk dat Capelle tegen Rotterdam aan ligt.

Open en gastvrije samenleving
GroenLinks Capelle staat voor een open en gastvrije samenleving. We voeren dan ook een ruimhartig beleid als het gaat om de opvang van statushouders. We hebben aandacht voor enerzijds de talenten van een statushouder en anderzijds ook de bagage die zij met zich meenemen en opgedaan hebben tijdens de vlucht of tijdens oorlogstijden.
Dit willen wij doen door vroegtijdig trauma’s en leed op te sporen en daar gespecialiseerde hulp voor te verlenen. Waarbij speciale aandacht is voor LGTBQI+-vluchtelingen. We zetten speciale trajecten op waarin samen met de nieuwkomers wordt omgegaan met het verschil tussen de Nederlandse cultuur en de cultuur van het land van herkomst. Dit wordt gedaan met specialisten en oud-statushouders die dit proces ook doorleefd hebben.
Nieuwkomers willen niets liever dan een nuttige bijdrage leveren aan de nieuwe gemeenschap waarin zij zijn ontvangen. Gezamenlijk met hen, ondernemers, en stichtingen in Capelle bekijken we de mogelijkheden voor passend vrijwilligerswerk, leer- en werktrajecten waarin de talenten en kennis optimaal worden benut en verder ontwikkeld. Alle nieuwkomers krijgen een inburgering op maat. In de brede intake en tijdens het maken van een Persoonlijk Plan Inburgering en Participatie wordt hier nadrukkelijk aandacht aan besteedt. Er moet voor de nieuwkomers ruimte zijn om te kunnen studeren of om zich te laten omscholen tot een voor hen waardevol beroep. We bevorderen het in contact brengen van de nieuwkomers en de Capellenaren door initiatieven en vrijwilligerswerk om de inburgering te bevorderen. De verhalen van de nieuwkomers die dat willen, worden in beeld en tekst gevisualiseerd en geplaatst op onder andere de gemeentelijke website. Daarnaast staan wij stil bij de ‘nacht van de vluchteling’ en ‘wereldvluchtelingendag’ door verschillende bijeenkomsten, evenementen en projecten te organiseren in Capelle.

Nationaal en regionaal
Er zijn veel regionale en lokale samenwerkingsverbanden waar Capelle deel van uitmaakt. Er wordt op veel thema’s met gemeenten uit de regio Rijnmond samengewerkt: op het gebied van zorg, veiligheid, wonen en infrastructuur bijvoorbeeld. Dichter bij huis werken we op het gebied van Sociale Zaken samen met Krimpen aan den IJssel en Zuidplas in de Gemeenschappelijke Regeling IJsselgemeenten.
GroenLinks is voorstander van het zoeken van samenwerking met andere gemeenten waar dat kan. Deze samenwerking is belangrijk en waardevol omdat je van elkaar kunt leren, en omdat je samen meer kan bereiken. Daarnaast is het vaak efficiënter en daarmee goedkoper om zaken regionaal te organiseren. Maar het neemt ook een deel van de invloed en controle weg. Hoe meer gemeenten/stemmen in zo’n samenwerkingsverband, hoe minder invloed en controle één gemeente heeft. GroenLinks is daarom voorstander van beter gereguleerde samenwerkingsverbanden, zodat de democratische controle gewaarborgd blijft. We houden alle samenwerkingsverbanden tegen het licht en doen verbetervoorstellen waar nodig.
Landelijk sluiten we aan bij de lobby van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Op deze manier kunnen we als gemeenten samen bij het Rijk pleiten voor verbeteringen in de landelijke wetgeving, zoals de WMO, de Participatiewet en de Jeugdhulp.